Vydarené Nočné verše promenád XIII. ročník 24. 7. 2017

22.07.2017 21:00

 

Minulý rok sme mali špatné počasie, boli sme v západnom krídle radnice. Tento rok bolo celý týždeň nádherné počasie, horúco, iba v očakávanú sobotu sa okolo piatej zotmelo, zahrmelo a spustil sa lejak. Volám Jankovi Hrčkovi, vynikajúcemu človek a zvukárovi, či ideme opäť na radnicu. Ale on mi vraví, že o siedmej večer sa určite vyčasí. A veruže mal pravdu a prežili sme nádherný večer s hudbou a poéziou.

Svojou prítomnosťou nás aj tento rok potešil herec a recitátor Jozef Šimonovič, ktorého hlas vás pohladí. Ďalším prínosom bol herec DJP v Trnave Tomáš Mosný a príjemným prekvapením v mužskej časti osadenstva bol Pavol Tomašovič, ktorému ohromne sedí poézia súčasných moderných autorov, napr. Benjamína Škreka, či víťazov celoslovenskej literárnej súťaže O CENU SLOVENSKÉHO UČENÉHO TOVARIŠSTVA 2017, ktorých poéziu si mohli naši priaznivci vypočuť v dvoch blokoch.

Z nežnejšieho pohlavia to bola úžasná recitátorka, poslankyňa NR SR, JUDr. Magdaléna Kuciaňová, ktorá nikdy neodmietne pozvanie do Trnavy. No a potom naša “klasika”, Grétka Partelová, či Stanka Borisová. Priliehavý hudobný rámec poetickému podujatiu v noci, pod stromami, za mihotania fakieľ vytvorila hudobníčka a poetka Beátka Kuracinová – Vargová.

V poslednom bloku – voľné pódium veršov vo vašom podaní – sme mohli znovu obdivovať M. Kuciaňovú, ktorá dala Hviezdoslava, s nadčasovým KAINom a ÁBELom, po ktorej vážnosti nás rozveselil Titus Holič so svojimi básničkami o víne, na  čo Beátka rozšantila publikum do rytmického potlesku piesňou VÍNEČKO (o všetkých druhoch vína). Nasledovala Klárika Bartakovičová, ktorá uviedla ďalších ocenených trnavských autorov, dokonca jeden z nich nabral odvahu – Pavol Matuščák – a zarecitoval nám ďalšiu svoju báseň “VALENTÍNSKA”. A čo nás potešilo, okrem Gabriely Gotthardovej nám svoje texty predniesli aj mladí autori, Marek Švec a Roman Beňo a jedna milá pani, ktorá bola v Trnave iba na návšteve.

Takže okrem víťazných prác odzneli verše V.Turčányho, M.Válka, B.Škreka a J.Tomášika a moderátorka večera vo svojich dvoch vstupoch načrtla významné, či okrúhle historické a kultúrne výročia, napr. 300. výročie narodenia Márie Terézie, 200. výročie narodenia Andreja Radlinského, zakladateľa SSV a MS, 100. výročie Fatimských zjavení, 90. výročie narodenia Miroslava Válka, Trnavčana, dlhoročného ministra kultúry, vynikajúceho básnika. Avšak hlavnou motiváciou bola pripomienka na 25. výročie ZVRCHOVANOSTI SLOVENSKEJ REPUBLIKY.

Tento rok Vám to nevyšlo? Nevadí na budúci rok Vás určite očakávame!

 

Adriena Horváthová