Vo veku 83 rokov zomrela v pondelok v noci exilová spisovateľka, publicistka a autorka kníh pre deti a mládež Jaroslava Blažková.

22.02.2017 20:51

kultura.pravda.sk/kniha/clanok/420678-vo-veku-83-rokov-zomrela-slovenska-spisovatelka-jaroslava-blazkova/


 

Jaroslava Blažková (1933) patrila ku generácii mladých slovenských autorov, zvanej tiež Generácia 56, ktorí sa odklonili od veľkých spoločenských tém svojej doby a písali o každodennom živote svojich vrstovníkov. Veľký ohlas mal jej knižný debut Nylonový mesiac (1960) s nekonvenčnou mladou hrdinkou, ktorý sa považuje tiež za začiatok nástupu feministických tém v slovenskej literatúre. Podľa novely Nylonový mesiac nakrútil v roku 1965 režisér Eduard Grečner úspešný rovnomenný film (hudba Ilja Zeljenka, kamera Tibor Biath).

Napísala však tiež množstvo knižiek pre deti, v ktorých, ako napísal slovenský prozaik a publicista Anton Baláž, „dominuje jednoznačne humor, fantázia, živý detský jazyk, účinné spojenie poetického obrazu života detí s jeho poznávacím aspektom, pričom autorka veľmi funkčne pri fabulovaní príbehov pre deti využíva žánrové postupy detektívky, dobrodružnej, ale aj náučnej literatúry“.

V rozhovore pre časopis Aspekt, ktorý vznikol v roku 1997 pri príležitosti aspektovskej reedície jej poviedok a novely Nylonový mesiac, povedala: „Niektoré fázy života sú nenávratné. Rok 1989 prišiel pre mňa príliš neskoro. Keď som dostala list z Bratislavy, ako si predstavujem svoju rehabilitáciu, pripadalo mi to absurdné. Želala som si iba, aby vyšli znovu moje knižky…“

Z jej ďalších románov a zbierok poviedok a noviel sú známe napr. Jahniatko a grandi (1964), Môj skvelý brat Robinson (1968), Svadba v Káne Galilejskej (2001), Happyendy (2005), najnovšie spomienková kniha To decko je blázon (2013).

Medzi jej najznámejšie detské knižky patria tituly ako Tóno, ja a mravce (1961), Ostrov kapitána Hašašara (1962), Ohňostroj pre deduška (1962), Rozprávky z červenej ponožky (1969) či Jeleňvízor.

kultura.pravda.sk/kniha/clanok/420678-vo-veku-83-rokov-zomrela-slovenska-spisovatelka-jaroslava-blazkova/

 


Odišla skvelá autorka pre deti a mládež. V čase komunizmu dokázala tvoriť skvelú literatúru, ktorá ostáva aj po rokoch ako významná literárna hodnota a ako svedectvo doby.
Román Môj skvelý brat Robinsom patrí medzi to najlepšie, čo vzniklo v 60. rokoch. Skvelý obraz vtedajšieho života v meste (Bratislave) a trápenie dospievajúceho mladého muža v tieni skvelého brata. To všetko na pozadí uvoľňujúceho režimu v bývalej ČSSR. Kniha, ktorá zrejme nikdy nezostarne, pretože to je údel skvelej literatúry. Jaroslava Blažková bola jednoducho skvelá, nielen svojim dielo, ale aj životom. Česť jej pamiatke. Peter Juščák

www.facebook.com/obec.spisovatelov?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf