Vernisáž fotografií básnika, fotografa, filmára, riaditeľa Hlohoveckej televízie Petra Chmelu.

30.10.2017 12:13

 

https://www.trnava-live.sk/2017/10/28/knihu-fragmenty-okamihu-uviedli-v-trnave-do-zivota-posypanim-slovenskou-zemou/: 

 

V priestoroch trnavského hotela Spectrum sa uskutočnila vo štvrtok 26. októbra 2017 vernisáž fotografií Petra Chmelu s názvom Fragmenty okamihu. Súčasťou výstavy bolo aj uvedenie rovnomennej knihy čierno-bielych fotografií.

„Zvolil som čierno-biele fotografie. Farba niekedy zbytočne odpútava pozornosť, naopak čierno-biela fotografia umožní divákovi, čitateľovi publikácie viac sa sústrediť na detail,“ ozrejmil autor Peter Chmela.

Výstava pozostáva z piatich desiatok fotografií, ktoré boli vydané aj v knižnej podobe.

„Vybral som zábery zo Slovenska ako pamiatky zapísané v UNESCO – napríklad Spišský hrad či Vlkolínec. Svoje miesto má aj Terchová so svojími tradíciami a hudbou, tiež zapísanou do UNESCO. Ďalšie motívy sú z Kysúc, Záhoria, Trnavy, východného Slovenska. Diváci si môžu pozrieť aj Ameriku, či bližšie Chorvátsko,“ priblížil autor.


Z uvedenia knihy Petra Chmelu (na snímkach vľavo) spoločne so zástupcom statostu Terchovej M. Zajacom (na hornej fotografii vpravo) a Rudolfom Patrnčiakom (vpravo dolu)

Medzi zobrazenými motívmi sú aj fotografie s duchovnou tématikou, ktoré majú diváka priviesť ku krátkemu zastaveniu, reflexii a zamysleniu sa nad životom. Nechýbajú zábery zo Starých hôr, Levoče či pútneho miesta Hostýn na Morave.

Počas podujatia prevzal Chmela za dlhodobý prínos ako autora či producenta filmov aj z trnavského regiónu ocenenie za rozvoj kresťanských hodnôt.

O sprievodný program sa postarala Ťažká muzika z Terchovej.

Ako poznamenal Peter Chmela, do Terchovej chodí rád a váži si živé zachovávanie tradícií.

„S Petrom spolupracujeme dlhé roky na propagácii našej hudby a folkóru, cez spoločné projekty je Terchová propagovaná nielen na Slovensku, ale aj vo svete,“poznamenal Rudolf Patrnčiak, riaditeľ Kultúrneho strediska v Terchovej.

Autor odovzdal zväčšeniny fotografií prítomným hosťom a spolu s Rudolfom Patrnčiakom uviedli novú publikáciu. Na „krst“ si vybrali posypanie knihy slovenskou zemou.

„Sú tu dva druhy zeme. Jedna je z môjho rodiska zo Záhoria, z obce Kostolište. Tam sa narodil majster Martin Benka. Vážim si to. Druhá zem je priamo z Terchovej, kde sa živo uchovávajú tradície a folklór pre ďaľšie generácie,“ komentoval autor publikácie a fotografií.

Krstom uviedli knihu, zachytávajúcu objektívom fragmenty okolitého života, pre širšiu verejnosť.

Výstava fotografií potrvá v priestoroch hotela Spectrum (bývalá Inka na ulici Vl. Clementisa) do Vianoc.


Obálka knihy